Αρχιτεκτονική Τοπίου

ΜΕΛΕΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΓΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ:

Όταν έχουμε έλλειψη τετραγωνικών υπάρχουν έξυπνες και λειτουργικές λύσεις που μπορούν να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα ισάξιο μεγάλων κήπων. Το βασικό κλειδί σε μικρούς χώρους είναι η σωστή σχεδίαση, η επιλογή των υλικών και των φυτών  και η σωστή διαχείριση του νερού και του φωτισμού.

Όταν θέλουμε να σχεδιάσουμε έναν κήπο θα ήταν ιδανικό να ζητήσετε την συμβουλή ανθρώπων που σχεδιάζουν εξωτερικούς χώρους και μπορούν να σας συμβουλεύσουν και να σας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που έχετε φανταστεί.

Ο σχεδιασμός ενός κήπου έχει άμεση εξάρτηση από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ,από το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο ιδιοκτήτης για την περιποίηση του και από το χαρακτήρα που θέλετε να του δώσετε.

Η επιλογή των υλικών που εφαρμόζουμε σε ένα εξωτερικό χώρο ,πρέπει να είναι ανθεκτικά στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλα τα φυσικά πετρώματα είναι ιδανικά για εξωτερικούς χώρους αρκεί να μην είναι ολισθηρά. Οι αποχρώσεις εξαρτώνται από το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Ιδανικά θεωρούνται η πέτρα, ο πωρόλιθος, το πουρί . Άλλα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το ξύλο, το deck,τα βοτσαλωτά δάπεδα, το πατημένο χώμα .

Εντυπωσιακά αποτελέσματα όμως μπορούν να δώσουν και μίξη παλαιών υλικών όπως πλακάκια ,κεραμίδια ,πέτρες θαλάσσης. Στην συνέχεια πρέπει να σκεφτούμε τις κατασκευές που θα τοποθετήσουμε στο χώρο του κήπου.

Για την σκίαση επιλέγουμε την κατασκευή πέργκολας η οποία θα μας βοηθήσει και για την σκάση του χώρου αλλά και για την αναρρίχηση των φυτών ή την επιλογή τέντας.Κατασκευές που θα αυξήσουν το χώρο του κήπου σας ,θα τον κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερος μπορούν να γίνουν από επανάχρηση υλικών, όπως παλέτες ,παλιά ξύλα, δημιουργώντας διαζώματα για την τοποθέτηση φυτών. Ένας πολύ έξυπνος τρόπος είναι η επανάχρηση παλαιών αντικειμένων δίνοντας τους νέα χρήση όπως παλιά ξύλινα παντζούρια και καρέκλες ή παλιά αντικείμενα κουζίνας.Για τα φυτά καλό θα ήταν να επιλέξουμε βάση της περιοχής και του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή. Ιδανικά φυτά θεωρούνται εκείνα που αντέχουν στην ξηρασία και δεν θέλουν πολύ νερό και διατηρούνται πράσινα σχεδόν όλο το χρόνο. Επιλέξτε να φυτέψετε μυρωδικά και αρωματικά βότανα που έχουν καλλωπιστικό και χρηστικό ρόλο. Ακόμα δένδρα χαμηλού ύψους που

αλλάζουν χρώμα φυλλώματος για να δώσετε ένα χρωματικό τόνο  στον κήπο σας ή οπωροφόρα δένδρα νάνους που ευδοκιμούν σε μεγάλες ζαρντινιέρες . Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου στο χώρο εντείνει την αίσθηση της δροσιάς. Επειδή το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, θα ήταν σκόπιμο αν μας το επιτρέπουν τα τετραγωνικά του χώρου να δημιουργήσουμε μια μικρή στέρνα που θα συλλέγει το βρόχινο νερό, θα μας βοηθάει στο πότισμα και θα λειτουργεί και σαν διακοσμητικό στοιχείο.

Πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη και στεγάνωση ώστε να μην έχουμε προβλήματα υγρασίας και να διοχετεύει το νερό της υπερχείλισης στα φυτά. Μπορεί να επενδυθεί με υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει στον κήπο και να φωτιστεί εσωτερικά.

Ένα δυνατό αρχιτεκτονικό στοιχείο για τον εξωτερικό χώρο είναι ο φωτισμός. Ο σωστός χειρισμός του κατά τον σχεδιασμό θα αναδείξει τα στοιχεία του κήπου.

Ανεξάρτητα τον τρόπο φωτισμού που θα επιλέξουμε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε τις παροχές από την αρχή της κατασκευής ,ώστε να μην χρειαστούν αλλαγές στην πορεία.

Ακόμα να προτιμήσουμε λαμπτήρες οικονομίας για τον βασικό φωτισμό ενώ για τον διακοσμητικό μπορούμε να κάνουμε κατασκευές και να ενσωματώσουμε κεριά.

Λεπτομέρειες που θα δώσουν στυλ στον κήπο σας είναι :

Οι ζαρντινιέρες και τα φανάρια από γαλβανιζέ που έχει επιστρέψει στη μόδα.

Οι κεραμικές γλάστρες που μπορείτε να τις διακοσμήσετε αντί των

πλαστικών.

Παλιά και καινούργια αντικείμενα που μπορείτε να τα κάνετε φωτιστικά ή γλάστρες.

Χρώμα στα ξύλα με την χρήση τεχνοτροπιών βαφής και παλαίωσης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΚΗΠΟΥ:

Ένας όμορφος κήπος αποτελεί πάντα μια όαση δροσιάς και οπτικής χαλάρωσης είτε είναι στην πόλη ,είτε σε εξοχική κατοικία.Πριν ξεκινήσουμε να  διαμορφώσουμε έναν κήπο χρειάζεται να σκεφτούμε οικολογικά και πρακτικά.

Λέγοντας οικολογικά θα πρέπει να σκεφτούμε τα εξής:

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι απευθείας από την φύση, χρησιμοποιώντας βότσαλα, χαλίκια ,μεγάλες πέτρες ,ξύλο.

Να χρησιμοποιήσουμε οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού μέσω της κομποστοποιήσης ,με διπλό όφελος γιατί από την μια λιπαίνεται τα φυτά και από την άλλη μειώνετε τον όγκο των σκουπιδιών.

Αντί να χρησιμοποιήσουμε κανονικούς λαμπτήρες φωτισμού ,θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ηλιακά επαναφορτιζόμενα φωτιστικά και λαμπτήρες τύπου LED για εξοικονόμηση ενέργειας.

Βρείτε τρόπους συλλογής βρόχινου νερού ,είτε με μικρές στέρνες ,είτε μικρά βαρέλια για την πόλη, ώστε να χρησιμοποιείτε για το πότισμα .

Από την πρακτική πλευρά θα πρέπει να επιλέξουμε φυτά που να προσφέρουν συγχρόνως δύο πράγματα :δροσιά και οικονομία στο νερό.

Έτσι φυτεύουμε αναρριχητικά φυτά για να καλύψουμε και να στολίσουμε κενούς και άσχημους τοίχους ενώ λειτουργούν σαν φυσικό μονωτικό.

Επιλέγουμε φυτά που να αντέχουν στον ήλιο και στις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Αποφεύγουμε το γκαζόν γιατί έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Προτιμάμε φυτά που να είναι πράσινα όλο το χρόνο και δεν χρειάζεται να κάνουμε φυτεύσεις ανά εποχή.

Χρησιμοποιήστε τεχνητά διαζώματα για να δώσετε την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου και να διαχωρίσετε τα φυτά σας.

Χρησιμοποιήστε κεραμικές γλάστρες αφού τις μουλιάσετε στο νερό για μία μέρα ,ώστε να μην έχετε απώλειες υγρασίας όταν ποτίζετε.

Όπου είναι δυνατόν τοποθετούμε διαπερατά υλικά όπως χαλικιά ,βότσαλα, σπασμένα κεραμίδια κάτω από την τελική στρώση χώματος για να συγκρατείται το νερό και η διάρκεια της υγρασίας στο χώμα .

Κατασκευάζουμε μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες για την φύτευση

μικρών δένδρων ή συλλογή φυτών για εξοικονόμηση χώρου και νερού.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s